Social media nieuws: week #44

Starten met een format en er meteen het nummer 44 aan geven, dat heeft wel iets, niet?

Vanaf deze week krijgen jullie elke vrijdag een update over het laatste nieuws uit het socialmedialandschap. Ik presenteer jullie het bos door de Facebook-, Instagram-, WhatsApp-, YouTube-, LinkedIn- en TikTokbomen.

Facebook lanceert preventieve gezondheidstool

Na de feature voor bloeddonatie in de VS, lanceert Facebook zijn ‘preventive healthcare tools’. Het platform vertelt je welke preventieve screenings aangewezen zijn op basis van je geslacht en leeftijd. Deze feature is momenteel enkel beschikbaar in de VS.

Hiermee wil Facebook ons aanzetten om sneller langs de dokter te gaan door check-up reminders in te schakelen. De focus ligt op het aanpakken van de 2 grootste doodsoorzaken in de VS: hartziekten en kanker, maar ook de griep.

Met de tool kunnen je markeren wanneer tests zijn voltooid, herinneringen instellen om toekomstige tests te plannen, anderen vertellen over de tool om het bewustzijn van preventieve zorg te vergroten (zonder jouw gegevens vrij te geven) en locaties vinden van waar je in de buurt kan langsgaan voor dergelijke test.

Tekenen in AR met Snapchat

Snapchat introduceert een nieuwe optie waarmee gebruikers hun eigen 3D AR-effecten over hun gezicht of iets anders vanuit de app zelf kunnen tekenen.

Je blijft beperkt tot je fysieke ruimte en je eigen creativiteit, natuurlijk, maar het is een nieuwe manier om gebruikers te betrekken bij het creatieproces en om een ander element toe te voegen aan de groeiende AR-opties van Snap.

Ondanks de voortdurende uitdaging van Instagram, blijft Snap steeds een stap voor te zijn op vlak van AR. Facebook biedt ook AR-creatiehulpmiddelen, maar Snap heeft, althans tot nu toe, zijn voorsprong in dit opzicht weten te behouden door voortdurend nieuwe, innovatieve en trending AR-opties te bedenken om de belangstelling van het publiek te behouden – en nieuwe gebruikers aan te trekken.

Wikipedia bouwt advertentievrij socialmediaplatform

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales zond afgelopen woensdag een schokgolf door socialmedialand met zijn aankondiging een nieuw platform te bouwen zonder advertenties. Je moet al behoorlijk stevig in je schoenen staan om zo openlijk een tegengestelde positie aan te nemen tegen grote gevestigde waarden zoals Facebook (dat leeft op advertenties).

In zijn aankondiging op de beurs Digital X in Keulen, haalt hij aan dat het advertentiemodel volgens hem teert op de verontwaardiging en de emoties van de gebruikers, in de hoop zo zoveel mogelijk clicks te genereren.

Zijn platform WT:Social is een uitbouw van het reeds bestaande WikiTribune dat het probleem van fake news en clickbait moest aanpakken.

Het is al mogelijk om een account aan te maken op de website van WT:social. Voor zij die zich nu al registreren, mogen binnenkort een persoonlijk vriendschapsverzoek van Jimmy himself verwachten.

Ik heb al eens even rondgekeken en van zodra je inlogt, krijg je een niet zo sexy scherm (ik ben al geen fan van dat groen, by the way) waarop je kan abonneren op verschillende subwiki’s (onderwerpen die je wil volgen of zelf kan aanmaken). Veel onderzerpen staan gewoon in het Duits (aangemaakt door anderen). Dan maar ctr+F op ‘Belgium’.

Bij het willen volgen van ‘Belgium’, merk ik dat ik blijkbaar op de wachtlijst sta en ook meteen kan betalen. Bij dit scherm heb ik weggeklikt.

Jimmy wil niet de grote massa aantrekken, hij zegt al tevreden te zijn met een kleine gemeenschap. Gelukkig heeft de man geen grote verwachtingen, anders moet hij toch nog wat werken aan zijn design en user experience.

TikTok blijft de meeste downloads halen

Het razend populaire Chinese socialmediaplatform TikTok was in september met zijn 60 miljoen downloads de meest gedownloade app op iOS en Android. 44% ervan kwam uit India en 8% uit de VS.

Ondanks het feit dat niet noodzakelijk evenveel actieve gebruikers betekent, blijft de app ab-so-luut wel eentje om in de gaten te houden voor jouw marketingstrategie in 2020. Zeker als je een jong publiek wil aanspreken.

TikTok werd trouwens aangekondigd als officiële partner van Social Media Week London waar ze zelf uit de doeken zullen doen waarom TikTok de place to be is voor muzikanten, merken, creators en influencers.

Nieuw: Facebook News

Facebook stort zich opnieuw op de nieuwsmarkt. Momenteel test het platform een apart tabblad naast de tijdslijn met verzamelde nieuwsberichten van gevestigde media.

Van daaruit kunnen gebruikers het laatste nieuws per onderwerp bekijken, secties of publicaties verbergen of een algemene nieuwsupdate krijgen. Facebook zet hier op in in de hoop dat we in onze zoektocht naar nieuws de Facebook-app zullen gebruiken en geen nieuwssites. Zo kan het platform meer advertenties verkopen.

De socialmediawatchers zijn sceptisch, gezien het feit dat Facebook al geruime tijd onder vuur ligt vanwege fake news.

De komende maanden zullen aangeven wat er met deze Facebook News zal gebeuren.

Social media nieuws

© 2019 - 2024 Lois Leen | BE0792449913 | Alle rechten voorbehouden