Social media nieuws / week #45 / Inzetten op eindejaar

Tijdens de voorbije les Social Media Consultant op Syntra, haalde ik maar liefst 12 nieuwe ontwikkelingen aan binnen het socialmedialandschap. En terwijl deze dan tijdens de les nog eens aangevuld werden door meerdere weetjes die mijn studenten aanhaalden – want zij volgen het nieuws nu ook aandachtig! *trots* – zal de officiële lijst nog groter geweest zijn.

Ik filter er de overbodige zaken uit en haal de 5 highlights aan die jij in jouw bedrijf kan inzetten om 2020 goed te lanceren.

1. Google voegt nieuwe visuele advertentie-opties toe voor YouTube en Google Afbeeldingen

Met de eindejaarsperiode in zicht, speelt Google slim in op de noden van de adverteerders. De nadruk ligt fel op het visuele, dus introduceert Google 3 nieuwe ad opties die exact dat doen.

Ten eerste, voegt Google Shopping-advertenties toe aan zowel de homefeed van YouTube als in de zoekresultaten.

Hierbij zegt Google zelf:

Video is ook een favoriete onderzoekstool geworden voor wie inkopen doet voor het eindejaar. Bijna tweederde van de shoppers zegt dat online video hen ideeën en inspiratie heeft gegeven voor hun aankoop. En meer dan 90% van deze mensen zeggen dat ze nieuwe producten en merken hebben ontdekt via YouTube.

De ads zijn gebaseerd op interesse en op basis van de content die je aan het bekijken bent.

Ten tweede voegt Google sitelinkextensies toe onder de advertenties die voor het gewenste filmpje speelt.

Wanneer je op de ad klikt, krijg je een soort landingspagina te zien binnen de ad zelf met een keuzemenu aan links. Je hebt dus zelf meer controle over waar de ad jou naartoe brengt.

Google rapporteert hier een conversion rate die 23% hoger ligt dan normaal.

De Showcase Shopping ads sluiten het rijtje af. Deze ads zullen te zien zijn binnen Google Afbeeldingen.

Wanneer je op deze ad klikt, zie je gerelateerde producten samen met jouw oorspronkelijke zoekopdracht. Dit type is ideaal om nieuwe klanten aan te trekken. 85% van het verkeer dat via dit type naar de website komt, is van nieuwe bezoekers.

2. Facebook kondigt nieuwe updates aan om beter te connecteren met klanten

Facebook lanceerde zeer veel deze week. Het feit dat ze een rebranding zijn ondergaan, is je waarschijnlijk ook niet gaan. Maar relevanter hier, zijn de kleine updates voor bedrijven binnen Messenger.

Dat eerste contact met een potentiële klant blijkt vaak de grootste drempel te zijn. Facebook weet dit en zorgt ervoor dat het ijs sneller gebroken kan worden met een lijst FAQ die je op je pagina kan toevoegen. Bezoekers hoeven dus zelf niet veel na te denken, ze krijgen de voorgekauwde vragen op een presenteerblaadje.

Je kan hier trouwens zelf geautomatiseerde antwoorden op instellen, zodat hun vraag meteen beantwoord is, ook al ben jij even afwezig.

Ten tweede kunnen bezoekers in een gesprek – net zoals bij gesprekken van een persoon naar een persoon – op een bepaald bericht de antwoord-functie gebruiken.

Kleine aanpassingen, geen vernieuwingen.

3. Instagram geeft enkele handige tips vrij voor Stories

Stories zijn volledig ingeburgerd in de parate kennis van de marketeers. Alleen zien we nog vaak dat het daar bij blijft, want: hoe maak je nu een visueel aantrekkelijke Story?

Instagram zelf komt daarom met enkele handige tips & tricks.

Instagram geeft alle tips in verband met kleurgebruik, stickers en tekst mee op de Instagram Business blog.

4. Facebook implementeert een limiet op aantal ads per pagina in 2020

Misschien had je al gehoord dat Facebook het aantal ads dat een bedrijfspagina kan plaatsen zou limiteren.

Geen paniek, dit zou slechts voor een deel van de adverteerders gaan en dan nog voor de grote spelers onder ons. Facebook vertelt namelijk: hoe meer ads je laat lopen, hoe slechter je advertenties zullen presteren. Dit leidt tot een mindere ad spend. En dat is natuurlijk niet wat Facebook wil (hallo, inkomstenbron).

Meer over deze limiet krijgen we begin 2020. De limieten zullen in werking treden vanaf midden 2020.

5. Facebook lanceert nieuw groepstype: Werk

Gedaan met de ongemakkelijke vriendschapsverzoeken met je baas of collega’s. Voortaan hoef je je geen zorgen te maken dat collega’s jouw persoonlijke foto’s te zien krijgen.

Facebook introduceert namelijk een nieuwe groepstype waarbij je gemakkelijk intern met elkaar kan overleggen, elkaar berichten kan sturen, maar wanneer je elkaars profiel zou bekijken, je enkel werkgerelateerde info zal zien staan.

De beheerder kan een ​​werkgroep aanmaken als volgt: Ga naar: Meer > Groepsinstellingen> Groepstype en selecteer ‘Werk’

Het groepstype wijzigen in Werk is beschikbaar op zowel mobiel als desktop en je kan op elk moment teruggaan naar het algemene groepstype.

Facebook, Google, Instagram Stories, Social media nieuws

© 2019 - 2024 Lois Leen | BE0792449913 | Alle rechten voorbehouden